Marmara Hukuka Yeni Gelenlere Tavsiyeler

Öncelikle Marmara Hukuk’u kazanan arkadaşları tebrik ediyorum. Önünüzde biraz zorlu ama keyifli bir dönem var. İnşallah 4 yılda bu fakülteyi bitirebilirsiniz. :D
         Girizgahı yaptıktan sonra gelelim asıl konuya. Marmara Hukuk’u kazananlardan bazıları bana yazdı bilgi verebilir misin diye. Ben de dedim neden olmasın? Ben kolay anlaşılsın diye soru cevap şeklinde yapacağım. Kafanızda herhangi bir soru varsa ve ben bunu cevaplamamışsam her zaman instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.
         1. Okul nerede?
         Biz Haydarpaşa Yerleşkesindeyiz. Buradan ayrılma gibi bir durum söz konusu (bunu daha sonra anlatacağım). Ama en az iki yıl daha buradayız.
         2. Okula nasıl gelinir?
         Birçok yolu var.
1. E-5 üzerinden Kadıköy’e giden otobüse atlayıp, “Numune Hastanesi” durağında inin. Kadıköy yönüne bi 20 sn yürüdükten sonra ilk kapı değil, ikinci kapıdan giriyoruz. (En az yorucu olan yol.)
2. E-5 üzerinden Üsküdar otobüsüne binerseniz yine “Numune Hastanesi” durağında ineceksiniz. Ancak merdivenleri çıkıp biraz yürümeniz lazım. (Orta yorucu yol.)
3. Kadıköy’den okula yürümek. (Çook yorucu yol, tavsiye etmem)
         3. Okulun içi nasıl?
         Bu yıl karşılaştığım şey şu ki okul o kadar büyük ki yeni gelenler okulda kayboluyorlar ve sınıflarını bulamıyorlar :D Ben size şimdi güzel bir tarif vereyim. Sizi ilk hafta kurtarır. Sonra yavaş yavaş okulu gezmeye başlarsınız.
Şimdi kapıdan içeri girdiniz, X-Ray’den geçtiniz. Kendinizi upuzun bir koridorda bulacaksınız. Sağ tarafa gitmeyin. Çünkü orası Eczacılık Fakültesi’ne gider. Biz sola dönüyoruz. Koridorun sonunda yuvarlak bir bölüme geleceksiniz. Aslında orası yuvarlak değil :D Yere bakarsanız sekizgen olduğunu anlarsınız. Orası bizim meşhur buluşma yerimiz. Sınavdan çıktığınızda sekizgende buluşalım dediğinizde buluşma noktası orası işte. Sonra sağınıza baktığınızda bir koridor var. O koridorda da amfiler var. Biz dersleri amfilerde alıyoruz. Bu koridordaki amfi numaraları 1, 2 ve 3’tür. Koridorun sonunda da Hukuk Kütüphanesi var.
Sekizgenin köşesinde merdivenler var. Merdivenlerden yukarı çıkarsanız diğer amfileri bulursunuz. Orada da 4, 5, 6, 7 ve 8. Amfiler var. Aşağı inerseniz kantin, tuvalet, yemekhane ve orta bahçeye çıkış kapısı var. Okul işte bundan ibaret. Şu an kafanız biraz karışmış olabilir. Ama içeri girdiğinizde yazdıklarımı okursan ne dediğimi çok net anlarsınız.
         4. Hangi amfide derse gireceğim?
         Okul başlamadan önce ders programı açıklanacak. Bir bakacaksınız ki 1. Sınıf dörde ayrılmış: 1. Öğretim Çift, 1. Öğretim Tek, 2. Öğretim Çift, 2. Öğretim Tek. Siz hangi sınıftaysanız onun yanında yazan amfiye gideceksiniz.
         5. Tek miyim, çift miyim nasıl anlarım?
         Okula kaydoldunuz ve size okul numarası verdiler. Okul numarasının son hanesi neyse sizin sınıfınız o. Yani çiftle bitiyorsa çift sınıfındasınız demektir.
         6. İlk hafta ders var mı?
         Genelde yok. Ama Medeni Hukuk ve Anayasa’nın ilk dersine girin derim. Medeni Hukuk’ta tüm kürsü gelip kendini tanıtıyor. Anayasada da İbrahim Kaboğlu giriş dersi verir.
         7. Hangi dersler var? Seçmeli dersi ne seçmeliyim?
         Medeni Hukuk, Anayasa, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi, İktisat, Hukuk Başlangıcı, Roma Hukuku, İnkılap, Türk Dili ve Edebiyatı, İngilizce ve seçmeli ders olmak üzere toplam 10 tane ders var. İngilizcede muafiyet sınavı yapılıyor. Kimisi geçin kimisi kalın der. Eğer İngilizceniz iyiyse yıl içinde alarak ortalamanızı arttırabilirsiniz. Ben geçtim ve pişman da değilim. Sınav haftası 1 gün boşluğum oluyordu. O gün de başka bir sınava çalışıyordum. Seçmeli ders konusuna gelirsek bizim zamanımızda evlilik birliğini seç dediler, test dediler, kolay dediler, zorlanmadan geçersiniz dediler. Final haftası kağıtlar dağıtıldı bir baktık klasik. Hepimiz şok tabi. Hala öyle mi bilmem. Ama size fotokopi verecekler. Ondan çalışıp sınava gireceksiniz. Olay bundan ibaret. Yoksa ders falan yapılmıyor ayrıca.
         Türk dili ve edebiyatı, İnkılap ve İngilizce ise Uzem sınavları olarak geçiyor. Bu dersleri Uzem üzerinden okuyup, varsa testleri çözüp okulda sınava giriyorsunuz. Sınav test oluyor. Hatta İnkılap’ta uzemde verilen sorular çıkmıştı vizede. Ama finalde hepsi ondan çıkmıyor.
         8. Hangi kitaplar okutuluyor?
         Gelelim önemli mevzuya. Kitap tercihi sınıflara göre değişiyor. Ben bizim dönemimizde olanı söyleyeceğim ama genelde de bu kitaplar olur. Değişmesi çok çok düşük bir ihtimal.
         Anayasa’da İbrahim Kaboğlu’nun meşhur mavi bir kitabı var. “Anayasa Hukuku Dersleri Genel Esaslar” Bu kitabı anlamak zor. Ama anlarsanız siz bu işi kapmışsınız demektir. Ben 3 kez falan bitirdim. Anca anlaşılıyor :D
         
         Dersinize Oya Boyar hoca girerse Erdoğan Teziç’in “Anayasa Hukuku” kitabını önerir. Bu daha kolay ve anlaşılır bir kitap.

             
         Önemli bir bilgi olarak şunu söyleyeyim. Bizim okulda Kemal Gözler’in kitabı okutulmaz. İsterseniz anlamak için alıp okuyun o ayrı. Ama kabul edeceğimiz görüş ve kelimeler Kaboğlu’na ait olan olacaktır.
         İkinci dönem Bülent Tanör’ün “Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri”ni ve Ergun Özbudun’un Türk Anayasa Hukuku kitaplarını bitiriyoruz.
             
         Anayasa’da ilk dönem biraz zordur. Çünkü dersler çok soyut geçer. Ancak ikinci dönem Türk Anayasa Hukuku gördüğünüzde 1921, 1924, 1961 ve 1982 anayasalarını göreceksiniz ve daha keyifli olacak.
            
         Medeni Hukuk’ta Kemal Oğuzman’ın “Medeni Hukuk” kitabı okutulur genelde.
         
         Ama derste bizim hocamız Murat Dural ve Suat Sarı’dan takip ettiği için ben onun kitabını aldım ve gerçekten çook iyi bir kitaptır.
         
İlk kitap bittikten sonra kişiler hukukuna geçiyoruz. Onda da Dural/Oğuz’un kitabını takip ettik.
         

Bu da bittikten sonra Dural/Oğuz/Gümüş’ün Aile Hukuku kitabını bitirdik.
     
Pratik kitabı olarak da Serap Helvacı’nın kitabı ki kendisi aynı zamanda bizim dekanımızdır tavsiye ederim.
   
         Pratik kitabı çok önemli. Bir konuyu öğrendikten sonra hemen pratik kitabına ona ilişkin bölüme bakın. Çünkü bir bilgiyi ne kadar iyi bilirseniz bilin, aktaramazsanız iyi bir puan alamazsınız.
         Not: Bu yıl Medeni Hukuk’unda Gökhan Antalya’nın kitabı okutulmuş. Ben Borçlar Hukuku kitabını aldığımda pişman olmuştum. Eğer bu yıl da o tavsiye edilirse siz bilirsiniz ama ben olsam bu kırmızı kitapları alıp, sonucu Gökhan Hoca’nın doktrinine bağlardım.
         Not 2: Her hafta Anayasa ve Medeni Hukuk’ta pratik dersleri olacak. Fotokopiye pratik bırakacaklar. Siz onu alıp önce bir evde çalışıp sonra okula gelip hocayla beraber çözeceksiniz. Ne olursa olsun bu dersleri sakın kaçırmayın.
         Hukuk Başlangıcı’nda Abdullah Dinçkol’un “Hukuka Giriş” kitabını kullandık.
   
         Bu ders çok önemsenmese de aslında çook önemli. Özellikle mahkeme bölümünü iyice bilmeniz gerekir.
         Hukuk Felsefesi’nde belirli bir kitap yok ve ben de bizim dönemdekini tavsiye etmek istemiyorum. Çünkü bu yıl 1. Sınıfların felsefe dersi bizimkinden çoook farklıydı.
         İktisatta Zeynel Dinler’in İktisada giriş kitabını almıştık. Bizim hoca biraz garipti. Derste anlattığının dışında, derste anlatmadığı kitaptan da bir iki şey sorardı. Alıp okursanız iyi bir puanla geçersiniz. Almazsanız sadece geçersiniz. Hoca değiştiyse bilemem tabiki. Zaten derste konuşmalarından anlarsınız.
         
         Roma Hukuku’nda Bülent Tahiroğlu’nun kitapları okutulur.
    
         Bu birinci dönemin kitabı.
         
         Bu da ikinci dönemin kitabı. Roma borçlar hukukunu iyi öğrenirseniz 2. Sınıfta borçlar genelde biraz daha rahat edersiniz. Şimdiden söyleyeyim.
         Not: Kitapları alırken son baskı olmasına özen gösterin. Çünkü her yıl kanunlar değişiyor. Dolayısıyla kitaplarda da değişiklikler olabilir.
         8. Ders notu satılıyormuş. Nerede satılıyor ve içeriği ne?
 Üç tane notçumuz var. Bunlar: Doküman, Temyiz ve Cenart. Dökümanda hem ses kaydı notları var hem öğrencilerin kitap özeti yaptığı notları var. Aynı zamanda cevaplı soru arşivi vb. şeyler de bulabilirsiniz. Temyiz ve Cenart ise ses kaydı notu var.
         9. Ses kaydı notu nedir?
         Sınıftan bir öğrenci ses kaydı alır. Eve gelir, onu dinleyerek Word’e yazar. Bunu gönderir. Yazdıkları da basılır. Bu yazdığından da para kazanır. Böylece derste hocanın ağzından ne çıktıysa yazılmış olarak satın alabilirsiniz.
         10. Devam zorunluluğu var mı?
         Yok. İsterseniz 4 yıl okula gelmeden sadece sınavlara girerek mezun olabilirsiniz. Ama derslere girmenin tadı başkadır. Size hukuk öğretmenin yanında genel kültür de katar.
         11. Hukuk okumak/bu okulda okumak zor mu?
         Hukuk okumak Türkiye genelinde artık o kadar da zor değil. Çünkü adım başı bir hukuk fakültesi var. Bizden çok daha kolay sınavlarla mezun oluyorlar, olsunlar. Genele baktığınızda bizim okul daha zor evet. Ama bu zorluğu sayesinde hakim-savcılık sınavlarında birinciliği çekiyoruz. En çok bizden ve Ankara Hukuk’tan hakim ve savcı çıkıyor.  
         12. Okulun hocaları nasıl?
         Hepsi birbirinden kaliteli ve ilgililer. İstediğiniz zaman odalarına gidip soru sorabilirsiniz hukuk ya da hayat hakkında hiç fark etmez. Her zaman kapılarının açık olduğunu söylerler. (Gerçekten de öyle)
         13. Kulüp faaliyetleri nasıl?
         Benim başladığım yıl pek faal değildi. Ancak 2. Sınıftayken bir artış göründü. Göztepe kampüsündekiler faaliyet açısından bizden daha şanslılar. Çünkü bizim okulun bu taşınma işleri yüzünden izinleri iptal ettiler vs. çok sıkıntı çıktı. Şunu söyleyebilirim sosyal olmak isteyen herkes yolunu bulur. Yeter ki isteyin.
         14. Okul ve İETT kartımı ne zaman alırım?
         Okul kartınızı girişte kurulacak stanttan alabilirsiniz. Bizde kayıt sırasında İETT kartı verildi. Ancak sizde e-devletle kaydolunduğu için belki aynı anda verirler. O konuyu pek bilmiyorum.
         15. Yabancı dil eğitimi var mı?
         Yok. Dediğim gibi Uzem üzerinden var. O da hiçbir şey. İlkokul seviyesi falan. İngilizce öğrenmek isterseniz Müsem diye bir şey var bizim okulda. Kurs veriyor. Ücretli ama öğrencilerine indirimli. Ben bir kuruna gittim ve hocamı çok sevmiştim. Derste sadece İngilizce konuşuyorduk. Sınav haftasına girdim diye bir üst kura geçmedim ve öyle kaldı… İmkanınız varsa en güzeli yurtdışı ama yoksa ve İngilizcede hiçbir şey bilmiyorsanız kursa gidin. Ama biraz temeliniz varsa Youtube videolarını izleyip, İngilizce okuyup dinleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Ben İngilizcemi dizi izleyerek geliştirdim.
         16. Erasmus var mı?
         Üç ülkeyle anlaşması var okulun: İtalya, Almanya ve Fransa. İtalya’ya gitmek için İngilizce sınavına, Almanya’ya gitmek için Almanca sınavına, Fransa’ya gitmek için Fransızca sınavına gireceksiniz. İtalya’ya bildiğim kadarıyla 2 ya da 3 öğrenci gönderiliyor. Almanya’ya da 20. Fransa'yı bilmiyorum. Erasmus’la yurtdışına gitmek tabiki çok faydalı bir şey. Farklı kültür ve insanlar göreceksiniz. Ama bunun için bir dönem uzatmanız gerekecek. Çünkü sınavlarda geçilmiyormuş, geçilse de çok düşük geçiliyormuş. O yüzden ben okul sonrası yurtdışında yüksek lisans ya da doktora yapmayı istiyorum.

         Sonunda uzun zamandır yazmak istediğim yazıyı yazdım. Faydalı olması dileğiyle…
          NOT: Okulun girişinde kaz görürseniz şaşırmayın. Önceden bir taneydi. Onun ismi "Adalet". Yanına eş verdiler yuva kursun diye. En son kuluçkaya yattı. Bakalım belki sayıları artmıştır. :D
          NOT 2: Okulun koridorlarında kuşlar uçar. Sınıfa ve kapı üstlerine vs. yuva kurarlar. Biz onlarla yaşamayı öğrendik. Korkmayın.

Yorumlar

  1. 3.sınıfla ilgili de nasıl çalışmamız gerektiğini söyleyebilir misiniz. Ben 3.sınıfta kaldim. Ama 4.sınıfa mutlaka geçmek istiyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder